Социална дистанция, карантина и изолация

Самоизолирайте се, за да забавите разпространението

Ограничаването на контактите лице в лице с други хора е най-добрият начин за намаляване на разпространението на COVID-19.

Какво е социална дистанция? 

Социалното дистанциране, наричано още „физическо дистанциране“, е запазване на пространство между себе си и други хора извън дома ви. За да сте социално дистанцирани или физически дистанцирани: 

  • Стойте на поне 2 метра от други хора 
  • Не се събирайте в групи 
  • Стойте далеч от многолюдни места и избягвайте масови събирания

В допълнение към ежедневните стъпки за предотвратяване на COVID-19, запазването на разстояние между вас и други хора е един от най-ефективните инструменти. Трябва да избягвате да бъдете изложени на този вирус и да забавите разпространението му на местно ниво, както и в цялата страна и целият свят.

Когато COVID-19 се разпространява във вашия район, всеки трябва да ограничи близкият контакт с хора извън вашето домакинство в закрити и открити пространства. Тъй като хората могат да разпространят вируса, преди да разберат, че са болни, важно е да стоите далече от другите, когато е възможно, дори и да нямате симптоми. Социалното дистанциране е особено важно за хората, които са изложени на по-висок риск от заболяване.

Защо да практикувате социално дистанциране? 

COVID-19 се разпространява главно сред хора, които са в близък контакт (в рамките на около 2 метра) за продължителен период от време. Разпространението се става, когато заразен човек кашля, киха или говори, а капчици от устата или носа му се изстрелват във въздуха и кацат в устата или носовете на хората в близост. Капките могат да се вдишат и в белите дробове. Последните проучвания показват, че хората, които са заразени, но нямат симптоми, също играят роля в разпространението на COVID-19. Възможно е човек да се зарази с COVID-19, като докосне повърхност или предмет, който има вируса върху него и след това докосне устата, носа или очите си. Това обаче не се смята за основният начин за разпространение на вируса. COVID-19 може да живее с часове или дни на повърхността, в зависимост от фактори като слънчева светлина и влажност. Социалното дистанциране помага за ограничаване на контакта със заразени хора и замърсени повърхности. Въпреки че рискът от тежко заболяване може да бъде различен за всеки, всеки може да се зарази и разпространява COVID-19. Всеки един от нас трябва да играе роля в забавянето на разпространението на вируса и в защита на себе си, семейството и общността си.

Съвети за социално дистанциране

  • Следвайте указанията на държавните органи, в населеното ви място. 
  • Ако трябва да пазарувате храна или лекарства в хранителния магазин или аптеката, стойте поне на 2 метра разстояние от другите. Помислете за доставка на хранителни стоки онлайн.
  • Помислете за плащане на сметки онлайн.
  • Използвайте маска, когато сте около други хора, включително когато трябва да излезете на публично място, например до магазина за хранителни стоки. Останете на поне 2 метра разстояние от другите, дори когато носите маска. Избягвайте събирания в частни домове и обществени пространства, в къща на приятел, в паркове, ресторанти, магазини или на други места. Този съвет се отнасят за хора на всякаква възраст, включително тинейджъри и по-млади. 

Децата не трябва да имат лични контакти, докато училището е затворено. 

  • Работете от дома си, когато е възможно. 
  • Ако е възможно, избягвайте използването на всякакъв вид обществен транспорт, споделени пътувания и автомобили или таксита. 

Много е важно да поддържате връзка с приятелите и семейството, които не живеят в дома ви. Обадете им се, използвайте видео чат или останете свързани с помощта на социалните мрежи. Всеки реагира по различен начин на стресови ситуации и когато трябва да се отдалечите социално от някой, когото обичате, това може да бъде трудно.

Каква е разликата между карантина и изолация? 

Карантина 

Карантината се използва, когато е се налага някой, който може да е изложен на COVID-19 да бъде далеч от другите. Хората, които са в ​​самокарантина остава отделени от другите хора и ограничават движението си, те не могат да излизат извън дома или настоящото си място. Даден човек може да е бъде изложен на вируса, без да знае за това, или може да е заразен, и да няма изразени симптоми. Карантината помага да се ограничи по-нататъшното разпространение на COVID-19.

Изолация 

Изолацията се използва за разделяне на болни от здрави хора. Хората, които са в изолация, трябва да останат у дома. В дома всеки болен трябва да бъде разделен от здравите хора, като остане в определена стая („болнична стая) и самостоятелна баня (ако е възможно).