Маски за лице: Въпроси и отговори

Тази страница е предназначена за често задавани въпроси относно маските за лице.

Защо трябва да нося маска за лице?

В отговор на новите данни за разпространението на COVID-19, заедно с широкото му разпространение в цял свят, препоръчваме хората да носят маски покриващи устата и носа. За да защитите вас и хората около вас, ако сте заразени, но нямате симптоми.

Кога трябва да носим маска?

Маската трябва да се носи на обществени места при условия, когато другите мерки за социално дистанциране са трудни за спазване (напр. Хранителни магазини), особено в райони с повече население и разпространение на вируса. Маската за лице не е заместител на социалната дистанция. 

Трябва ли да спазвам разстоянието от 2 м дистанция от хора ако нося защитна маска?

Да. Носенето на маска е допълнителна мярка за обществено здраве, която хората трябва да предприемат, за да намалят разпространението на COVID-19. Препоръчваме да стоите на поне 2 метра от други хора (социално дистанциране), често миене на ръцете и други ежедневни превантивни действия.

Какъв тип маска за лице да използваме?

Маска за лице може да бъде изработена с домашни материали, както и може да бъде изработено у дома с материали на ниска цена.

Защо да не нося маска за лице?

Маските или кърпи за лице не трябва да се поставят на малки деца под 2 годишна възраст, на хора, които имат проблеми с дишането или са в безсъзнание, в неравностойно положение или по други причини не могат да свалят маската сами.

Защо препоръчвате да се носят маски за лица от плат, а не медицински маски?

Хирургическите маски и респираторните маски тип N95 са недостатъчни в световен мащаб и трябва да бъдат запазени за медицинските работници или други медицински лица, които са на първи линия в борбата със заразата.