Как се разпространява COVID-19

COVID-19 е ново заболяване и все още научаваме как се разпространява и тежестта на заболяването, което причинява.

Разпространение от човек на човек

Смята се, че вирусът се разпространява главно от човек на човек. 

  • Между хората, които са в близък контакт помежду си (в рамките под 2 метра). 
  • Чрез дихателни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля, киха или говори. 
  • Тези капчици могат да попаднат в устата или носа на хора, които са наблизо или евентуално да се вдишат в белите дробове. 
  • Някои скорошни проучвания сочат, че COVID-19 може да се разпространява от хора, които не проявяват симптоми. 
  • Поддържането на добро социално разстояние (около 2 метра) е много важно за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Разпространение от контакт със замърсени повърхности или предмети 

Възможно е човек да се зарази с COVID-19, като докосне повърхност или предмет, върху който има вирус, а след това да докосне устата, носа или евентуално очите си. 

Не се смята, че това е основният начин за разпространение на вируса, но все още научаваме повече за този вирус.

Препоръчва се честа „хигиена на ръцете“, изразяваща се в измиване на ръцете със сапун и вода или триене на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа. Препоръчва се и редовно почистване на повърхности, които се докосват често.

Лесно ли се разпространяват вирусите? 

Лесното разпространение на вирус от човек на човек може да варира. Някои вируси са силно заразни, например морбили, докато други вируси не се разпространяват толкова лесно. Друг фактор е дали разпространението продължава без препятствано. 

  • Вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява много лесно и устойчиво между хората. 
  • Информацията от продължаващата пандемия на COVID-19 предполага, че този вирус се разпространява по-ефективно от грипа, но не толкова ефективно, колкото морбили, които са силно заразни.

Смята се, че COVID-19 се разпространява главно чрез близък контакт от човек на човек в дихателни капчици от човек, който е заразен. Хората, които са заразени, често имат симптоми на заболяването. Някои хора без симптоми може да са в състояние също да разпространяват вируса.